5 gânduri despre &8222;Studiul 7: Biruința asupra păcatului&8221;

  1. Câtă vreme suntem copii în cunoaşterea de Hristos, avem nevoie de lege, EA ne educă.
    Dacă NU te năşteai într-o familie adventistă, în care conştiinţa ţi-a fost modelată de părinţi
    prin decalog, crezi că ai fi ajuns vreodată liber de ea???
    Cred că cei care stau pe scaune Sabat de Sabat, la biserică, sunt încă copii !!!
    Oamenii devin liberi, adică adulţi, NUMAI după ce L-au cunoscut profund pe Hristos, când în ei este gândul lui Hristos şi fiecare acţiune este o materializare a acestui gând.
    Isus se ducea sâmbăta la biserică CA SĂ ÎNVEŢE PE NOROD !!! Altfel, era la lucru : vindeca, alina, aducea linişte sufletească celor în nevoie, nu stătea pe scaun la devoţional, „şcoala de sabat” sau predică.
    Isus NU se supunea ritualulrilor, de orice fel ar fi fost.
    Putea porni de la unul ca să dea învăţătură…dar atât.
    Isus era ADULT !
    Bisericile de azi, inclusiv AZS, fac ritualuri, pun preţ pe ele…dar n-am văzut una care să iasă sâmbăta sau duminica
    …LA LUCRU ! La alinat suferinţe ! La paturile bolnavilor …
    „veţi cunoaşte ADEVĂRUL (Isus) şi EL vă va face liberi”…
    Voi, bisericoşilor şi practicanţilor de ritualuri, voi …NU sunteţi liberi !
    Puteţi fi cărturari, farisei sau învăţaţi, dar NU liberi în Hristos !
    În voi NU se vede „gândul care era în Hristos Isus”, că dacă s-ar vedea…aţi fi pe străzi, prin spitale, pe la văduve şi orfani…
    Legea naturală? Canibalii au mustrări de conştiinţă să-şi pape duşmanii … până când AFLĂ că Dzeu a spus SĂ NU UCIZI ?
    Legea naturală…vine prin educaţie ! Depinde ce Maestru alegi ca să te laşi educat…

  2. MB,

    Este dialectica copil sub pedagog/maturitate. Asi adauga doar ca Rom 1-2 sustine ca legea morala poate veni prin canale la fel de bune (poate mai bune) ca decalogul, ca de ex. Stoicismul si Epicurismul. La Atena, Pavel nu le predica Torah grecilor ci ii confrunta cu propriile principii pe care nu le respectau.

    Societatea umana a renuntat la canibalism cand s-a civilizat (legea naturala despre care vorbesti). Insa mamele aflate sub lege la asediul Ierusalimului si-au mancat copii, in timp ce, trebuie sa admitem, canibalii papuasi si-au mancat doar prizonierii.

  3. Recunoastem aceste comparatii: Biserica este ”un spital” sau ”o scoala”. Desi suna frumos, ceva important se trece cu vederea. Spitalul nu te tine internat pe viata, ci iti face foaia de internare, iti aplica tratamentul si cand te faci bine te externeaza si te trimite la serviciu. La fel scoala, nu te tine elev pe viata, ci te inscrie, te instruieste, si dupa cativa ani te examineaza si te trimite la serviciu. Daca biserica, oricare ar fi ea, iti aplica tratament doar cat sa nu mori ca sa-i fii client pe viata, sau daca te instruieste doar cat sa-i fii fidel, dar nu sa devii in stare sa traiesti pe picioarele tale, atunci nu i se potrivesc comparatiile. La ora actuala singura cale de iesire din biserica este disciplinarea, excomunicarea, cu lacrimile de rigoare, cu invingatori si invinsi. Nu exista in conceptia bisericii termenul de absolvire, cu festivitate, cu strangere de mana, cu imbratisari, cu trimitere la LUCRU, cu castigatori pe toate partile.

  4. Papuaşii s-au „civilizat” când au venit misionarii …cu Decalogul şi cu învăţături biblice. Ce vreau să spuns este că în viaţa fiecăruia există o perioadă de copilărie spirituală, apoi o creştere spre maturitate. Tu, dacă NU te năşteai într-o familie de creştini practicanţi, ci în Papua, poate că nici nu apucai să ajungi la acea maturitate ! LEGEA NATURALĂ pe care o susţii nu vine din senin, din eter, etc, ci din EDUCAŢIE. Dintr-una superioară spiritual stării prezente. Apoi, ceea ce ai învăţat, pui în practică (întrebuinţarea) şi vezi consecinţele….pentru tine şi pentru cei din jur.
    Aşa învaţă omul să discearnă binele de rău ! LEGEA NATURALĂ este legea lui Dzeu SCRISĂ ÎN INIMĂ, după ce articol cu articol a fost încercat prin întrebuinţare. Arată-mi un singur copil care se naşte BUN ! Cu legea naturală scrisă în inimă … Oamenii , creştinii, membrii bisericii azş sau orice altă religie…trebuie trataţi exact la nivelul la care se află, iar tu ceri aceeaşi spiritualitate de la toţi ! ÎNGĂDUINŢĂ…”milă voiesc, nu jertfă”. Până la urmă, cred că tu te adresezi în mod specific „cărturarilor şi fariseilor”, deşi Şcoala de Sabat NU este pentru ei ! Studiul biblic E FĂCUT de EI, dar este pentru învăţăcei.
    Okay, deja mă repet … adulţii SUNT LA LUCRU, nu la vorbă !

  5. MB
    Superstitia, misticismul si religia in general, sunt pasii marunti al ciclului educativ. De ce neaparat astfel , „miraculos”?
    Ptr ca unde nu exista explicatie logica, nu exista educatie (daca vrei moderna), intelegere… si asta ptr ca mai intai alegem cu privirea, apoi cercetam esenta.

    De ce papuasi si de ce misionari ? Ptr ca este un ciclu care nu se opreste la gradul de misionar care candva fusese si el „papuas”. Un „papuas” devenit mistic pe cand manca din pulpa victimei si un pom a fost traznit langa el. Astfel „papuasii” au facut „decaloage” si invataturi „spirituale”

    De ce ne maturizam ? Ptr ca suntem imaturi si nu tine obligatoriu de religie.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.