Zece teze despre zecime

Propun urmatoarele zece teze pentru dezbatere, in concluzia studiilor biblice din ultimul trimestru.

  1. Zecimea nu este un sacrament. Definitia teologica a sacramentului este aceea de semn vizibil al harului invizibil. Spre deosebire de teologia catolica/ortodoxa, cea protestanta recunoste doar doua sacramente: Botezul si Cina Domnului.
  2.  Limbajul in care vorbim despre zecime – banii sunt “har”, zecimea reprezinta acceptarea lui prin credinta, indica la faptul ca in inconstientul nostru percepem zecimea ca pe un sacrament.
  3.  Colecta darurilor si zecimii – insotita de citirea unui text sacramental – este un ritual care are ca scop sa asocieze in subconstient zecimea cu Cina Domnului. Cand luam painea si paharul din tava marturisim ca primit harul mantuitor prin credinta. Cand asezam banii in tava sau cosul de colecta, marturisim ca primim banii ca har prin credinta. Refuzul sacramentului, in ambele cazuri, este vazut ca o respingere a harului.
  4.  Atunci cand atribuim clerului dreptul exclusiv de administrare a zecimii, dupa principiul am dat-o Domnului si nu e treaba mea ce face cu ea, atribuim implict clerului calitatea de administrator al harului. Un astfel de aranjament ne califica ca credinciosi catolici/ortodocsi sau poate iudei, dar nu protestanti.
  5. Conform principiului paulin „toate sunt ale voastre”, avem privilegiul sa ne inspiram din practicile Vechiului Testament dar suntem liberi sa le ignoram, dupa voie.
  6. Sistemul zecimii este foarte bun pentru intretinerea suprastructurii bisericii. Relatia cu Dumnezeu nu este o tranzactie financiara.
  7. Inspirandu-ne tot din Vechiul Testament, observam ca zecimea era un sistem piramidal dupa princpiul 10%. Levitii colectau zecimea local, si trimeteau a zecea parte la Templu.
  8. Sistemul este practicat aidoma, de la conferinte, la uniuni, si apoi la GC. Insa de la biserica locala la conferinta, sistemul este practicat dupa principiul 100%.
  9. Asta inseamna ca biserica locala nu este vazuta de fapt ca biserica ci ca o ferma/plantatie a conferintei.
  10. O parte din zecime era folosita pentru famile si vecinii saraci in vederea vizitelor festive la templu. Atata vreme cat nu obiectam cu privirea la nevoia legitima a unui salariat din zecime de a avea un concediu cu familia, si intr-u context economic in care multi membrii ai bisericii nici nu viseaza la un concediu, de ce nu am folosii o parte din zecime pentru cateva zile intr-un camping cu toata biserica si prietenii ei? Credeti ca s-ar supara Dumnezeu?

Invit pe prietenii mei sa nu raspunda cu insulte sau “note informative” ci cu argumente.

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Zece teze despre zecime&8221;

  1. Bine zis E.C. ! Onest ar fi sa ramana un 10% si la ferma domnului de nu cred ca este imoral ca bis.locala sa fie tratata asa ! Intrebare : Saraciilor vaduvelor si orfanilor li se cerea zecimea ?

  2. Domnul Hristos nu Si-a promovat Imparatia cu ajutorul banilor ci prin propriul exemplu de viata. Urmasii Lui sunt chemati sa-si traiasca viata dupa principiile Lui, implicandu-se personal in vestirea Evangheliei, fiind ei insisi exemplu de traire sfanta pentru altii. Dar uneori este mai ieftin sa platesc pe altul in locul meu sa faca asta, asa ca platirea zecimii devine un bun refugiu mai ales daca nu intreb ce se face cu ea.
    A pune deoparte a 10-a parte din venit (chiar mai mult) pentru a o folosi in scopuri nobile, caritabile, promovarea valorilor spirituale ale lui Hristos, este foarte bine. Pionierii AZS s-au confruntat cu mari lipsuri financiare in lucrarea lor si au intuit ca aplicarea principiului zecimii ar rezolva situatia. Si asa a fost. Ei n-au aplicat o porunca expresa privind zecimea, ci si-au asumat acest principiu. S-a dovedit ulterior ca motivarea logica a credinciosilor in a-si asuma personal acest principiu nu e tocmai usoara, asa ca in timp s-a apelat la motivarea teologica, argumentand zecimea cu metode din VT.
    Schimbarile s-au produs cu pasi mici dar pana astazi practic ne-am intors la iudaism fiindca sistemul pastoral actual se identifica cu sistemului preotesc din VT, sistem care a fost abolit la moartea Domnului Hristos. Acel sistem era parte integranta din asa numita Lege Ceremoniala pe care BAZS o considera desfiintata de Adevaratul Miel – Hristos.
    Elemente de identificare (inexistente in viziunea pionierilor AZS):
    1. Biserica declara zecimea sfanta si isi sustine monopolul asupra ei, argumentandu-l in principal cu texte din VT (Maleahi 3,8-12 fiind poate cel mai folosit).
    2. Pastorii sunt salarizati din zecime si, in principal, lucrarea lor este administrarea bisericilor si pastorirea membrilor.
    3. Pastorii sunt principalii furnizori de servicii religioase, si, cu complicitatea laicilor, au exclusivitate pentru serviciile speciale (Binecuvantarea copilului, Botez, Cununie, Inmormantare, Cina Domnului, predica, etc.). Desi, oficial, mijlocitor este singur Hristos, neoficial, in momente cu incarcatura emotionala, laicii simt nevoia mijlocirii pastorului, sau chiar o considera obligatorie. Mai mult, pastorul este pastor, evanghelist, teolog, contabil, profesor, administrator, medic, manager, casier, șofer, etc.
    4. Norma de personal clerical este determinata de numarul laicilor si al bisericilor locale.
    5. Biserica detine in proprietate cladiri de biserici locale la care cei mai multi membri se raporteaza ca la Templul de la Ierusalim.
    6. etc.

  3. Prima zecime nu a fost niciodata a saracului.Asta daca citim Biblia cu fata catre noi.Apoi despre evrei ca veni vorba ,ei contribuia-u cu trei zecimi,si da ,era una si pentru saraci…De ce nu am mâri personal contributia,in loc sa tanjim dupa partea Domnului?AICI ESTE ADEVARATA PROBLEMA.ZGARCENIA….OCHIUL RĂU CARE JUDECA IN LOC SA IMPLINEASCA….Evreii nu au saracit niciodata.?Domnul Iisus nu a spus niciodata ca practica zecimii .nu este in regula ci faptul ca nu trebuie desprinsa de implinirea celorlalte fapte ale credintei….Apoi mai ramane sa citim si cartile inspirate daca mai credem in inspiratie…aici lucrurile sunt lamurite.ZECIMEA ESTE A DOMNULUI,TREBUIE DUSA LA CASA VISTERIEI SI ADMINISTRATA PENTRU A FI HRANA IN CASA SA.EVIDENT HRANA SPIRITUALA……EU NU SUNT CLERIC SUNT SIMPLU CONVERTIT,CEEA CE AM SCRIS SUNT LUCRURI PE CARE DUMNEATA LE STII,SI MAI MULTE SI MARI DE CAT ACESTEA……Am o intrebare…ce anume te face sa nu mai traiesti credinta,sa muti casa visteriei?…(oricum toate fractiunile la care aderi vorbesc de zecime,au nevoie de ea si nu o desfiinteaza)..de ce sa intorci armele impotriva Bisericii lui Dumnezeu?….Fara cuvinte.

  4. Domnule Constantinescu..pentru ca la inceputurile credintei mele,va ascultam pe casetele acelea vechi,si pentru ca aveti daruri de la Dumnezeu…nu le mai folositi impotriva a ceea ce este drept.Aici amintesc Scriptura,Spiritul Profetic si Biserica Ramasitei……De ce oare va ascundeti sub tot felul de site-uri,bloguri etc?Nemultumirile dumneavoastra argumentate sau nu ,nu ar trebui sa faca ceea ce a facut Absalom la poarta Ierusalimului ….Adevarul oricum nu poate fi intors pe dos,in schimb inimile da…..Pavel a intrevazut si acesta posibilitate cand a spus asta pentru sine si pentru noi….. Romani 8,38.-39 Caci sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,. nici inaltimea, nici adancimea, nicio alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu care este in Isus Hristos, Domnul nostru…..Ma rog pentru dumneavoastra sa primiti umila mustrare a unui om simplu…sculele pe care le aveti ar putea aduce roade nu de amaraciune…nu va mai luptati cu sistemul,din afara..treceti inapoi….Iisus Hristos nu a daramat autoritatea celor de la templu cat timp era templu…Astazi inca exista BISERICA ORGANIZATA,asa cum e cu defecte.etc.

  5. Chiar dacă nu ati accepta ca aceste gânduri sunt inspirate de Duhul Sfant,ele tot asa rămân…Dumneavoastra unde va incadrati?…Citat:”Satana încearcă încontinuu să atragă atenția la om, în locul lui Dumnezeu. El îi conduce pe oameni să privească la episcopi, la pastori, la profesori de teologie, ca îndrumători ai lor, în loc să cerceteze Scripturile pentru a – și cunoaște datoria. Atunci, stăpânind mințile acestor conducători, el poate influența mulțimile după voia lui”. TV 595.2MAI CRETI CA APARA „SISTEMUL”?

  6. Panaite,

    Si cum poti fi independent de influenta lui Satana prin pastori, episcopi, (presedinti), teologi, etc, daca in loc sa gandesti cu propria minte folosesti argumentul din autoritate. Eu nu cer nimanui sa gandeasca ca mine. Ofer argumente pentru a fi examinate si respinse, acceptate, sau modificate, intr-o dezbatere. Fac asta pentru ca cred ca este nevoie de asa ceva si cred in dreptul si puterea omului de a-si folosii mintea, mai degraba decat sa o supuna unei autoritati.

    Nu am nimic impotriva zecimii ca mijloc de finantare a bisericii. Am ceva impotriva felului in care este argumentata si am rezerve fata de felul in care se implementeaza. Cat priveste zgarcenia membrilor, ce ar fi sa discutam si despre risipa in numele Domnului la capatul celalalt?

  7. Edmond,

    Nu sunt de acord cu asocierea harului cu zecimea. Sper, si o sa fiu mai atent, ca pastorii nostri nu fac o astfel de asociere. Ce mi-a atras atentia, a fost punctul 7, care din perspectiva mea, este respectat in BAZS. Si anume ca fiecare conferinta are grija de pastorii pe care ii are, din zecime. Ori ai prefera ca districtul sa opreasca 90% din zecime si sa plateasca pastorul si sa se ocupe de administrare? Te gandesti ca sunt biserici cu 10 membrii activi, districtul fiind format din 3-4 astfel de biserici iar de aici sa ne gandim cu cati bani ar trebui sa traiasca acel pastor ca sa aiba o viata cat de cat comfortabila?

    Si eu am cateva incertitudini cu privire la felul cum este folosita zecimea. Mai ales ca administrarea se lasa in mana unor oameni care sunt calificati pentru teologie, nu economie, contabilitate etc. ei au alt profil academic, si de aici se intampla si ce se intampla.

    Insa cu toate astea as trece si peste acest aspect. Mai ramane TRANSPARENTA. Sunt sigur ca daca conferinta ar fi transparenta cu privire la fondul zecimii, si ar publica un raport semestrial sau anual, fiecare membru ar fi mult mai linistit.

    Dar ceea ce faci, nu este tocmai fair-play.

  8. AD,

    Prima mea problemă este baza teologică. Zecimea este un sistem practic dar nu suntem în VT și argumentele biblice folosite nu sunt cinstite. Putem spune că am decis să dăm 1/10 sau mai mult dar nu că Dumnezeu ne cere și dacă nu o dăm înseamnă că l-am jefuit. Dacă pun la o parte 10% din venitul meu pentru o cauză în care cred, e treaba mea cui o dau. Datorez ceva pentru serviciile bisericii, dar asta înseamnă că și biserica datorează ceva pentru banii primiți. Salariul pastorului este salariu, nimic altceva. Trebuie să și-l merite.

    Deasemenea, ideea că suntem ”răsplătiți” material pentru zecime este o insultă pentru cei care dau pentru că cred într-o cauză. Singura ”răsplată” este serviciul pe care membrul îl primește de la biserică. Membrii au dreptul la servicii pe măsura banilor plătiți, nu este ceva între ei și Dumnezeu ci între oameni și oameni.

    Ideea că membrul o dă Domnului și nu e treaba lui cum se folosește, pentru că frații răspund în fața unei instanțe divine, este imorală. Ai luat zecimea de la oameni, răspunzi în fața oamenilor.

  9. Zecimea, în lumea modernă, înseamnă bani, și banii înseamnă capitalism. Nu suntem în VT când se dădea zecime din ce dădea țara. Biserica este o corporație care investește și crează plus-valoare. Indiferent dacă bunurile produse de biserică satisfac nevoi reale sau imaginare, mecanismele pieții sunt la lucru.

    Asta a înțeles bine Luther în cele 95 de teze. De la începuturile capitalismului, pastorul a devenit un salariat ca oricare altul, nu preotul care mănâncă din produsele țării. Luther arată că biserica minte atunci când asociază banul cu harul, nu pentru că pastorul este un parazit care nu își merită salariul, ci pentru că banul nu se traduce în valori spirituale. Dacă salariul pastorului vine de la conferință, înseamnă că există un contract între conferință și comunitatea locală pentru servicii prestate contra bani. Însă mă tem că contractul este între conferință și pastor pentru ținerea membrilor sub toiag, inclusiv în plata zecimii. În cazul acesta, aranjamentul este dubios din punct de vedere etic.

    Dacă biserica este un non-profit care acceptă donații pentru o cauză, acestea sunt donații, ca în NT, nu obligații ca în VT.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.