4 gânduri despre &8222;Să abandonăm decretul duminical&8221;

 1. Sa renunțam la Decretul duminical ?

  Discutia aceasta este despre Identitate si identificare.
  Cand creezi o doctrina/un sistem nou de valori, inseamna ca vrei sa ti creezi o noua identitate,cea veche nu te mai satisface.
  Cand bunicii n-au mai fost satisfăcuți de Superstiția numita Ortodoxie au întrezărit Progresul deghizat in Adventism si au facut un pas in fata.
  A fost un Mare salt inainte pe care nepotii lor se pare ca nu l pot repeta.Ei doar le varuiesc mormintele …
  Asumarea unei identitati noi creeaza o tensiune teribila si nu este la indemana oricui.
  Ca intelectual ai un reazim nou in lectura,cultura,civilizatie,comunitatea stiintifica,dar omul simplu e disperat si striga “La cine sa ne ducem?”. El are nevoie de reprezentări,de o sigla,o organizatie cu care sa se identifice.Ce facem?Ii trimitem inapoi la raclele cu moaste ?…
  Avem in istorie drama evreului care vrea sa se asimileze si nu e acceptat.
  Marele Rau al Minciunii Mari este ca induce o identitate aproape indelebila(de neșters) in constiinta acestor oameni si este uneori,nevoie de asistenta de specialitate ptr a i reda vietii reale.
  Perversitatea liderilor a izvorât si din teama de a nu pierde identitatea/specificul doctrinar,accentuând pana la paroxism teme colaterale din mesajul Christic.S a îngropat aproape complet ideea centrală a preocupării ptr omul real,cel de aici
  si de acum ,in schimbul unor fantasme.
  S a creat,in doua trei generatii ,o identitate mutanta,autosuficienta si impenetrabilă la orice critica rationala.
  Eu nu sunt asa de optimist ca Edi cu privire la posibilitatea penetrării învelișului bulei…

 2. Cea mai mare minciună adventistă este Sabatul de Sâmbătă după Calendarul păgân roman gregorian. Sabatul peste care domnea Yașua Mesia era calculat după Calendarul luni solar care funcționa la Sanctuar, încă din timpul lui Moise și despre care mărturisește chiar și cartea genezei: Yahve a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate Timpul Sfânt (și Sabatul), zilele şi anii; (Geneza 1:14) NIV. Putem afirma că chiar și Adam cunoștea Calendarul luni solar, cu atât mai mult Avram și ceilalți patriarhi.

 3. Ioan,

  Iudaismul a evoluat. Folosind un termne deliberat incorect, s-a „modernizat” in imperiul Asirian si Neo-Babilonian, care aveau saptamana bazata pe cele sapte planete (gr. „vagabonzi”, corpuri ceresti ne-fixe), dinte care ultima desoperita a fost Saturn, de unde ziua lui Saturn este ziua a saptea. Sfintenia zilei lui Saturn era cunoscuta de akadieni.

  Nu a-si reprosa asta rabinilor. Au facut ceva identic cu serbarera pastelui in diaspora. O religie universala nu se poate baza pe calendarul lunar, si, ca atare, iudeii/crestinii au adoptat calendarul Iulian, mai corect astronomic, iar Imperiul s-a intors la saptamana de 7 zile pe timpul lui Constantin. Istoria inseamna evolutie. Mai degraba asi avea o problema cu adventistii care folosesc ceasul din satelit sa stabileasca cand apune soarele pe un arc cat mai mic al curburii terestre fara sa vada contradictia.

 4. daimonel,

  Imi amintesc de raspunsul lui Arghezi catre Iorga cu privire la adventisti. Adventistii sunt rationali, cosmopoliti, intr-o Romanie tot mai nationalista, nu au ierarhie, stiu ce cred. Arghezi vede in Adevntism o speranta pentru romani.

  Mi-am petrecut copilaria ascultand discutii despre profetie in casele luminate cu lampa de gaz ale unor tarani care aveau biblioteci in care, pe langa religie, gaseai istorie si stiinta popularizata. Inca admir argumentele creationiste ale prezbiterilor cu 4 clase care stiau de legile lui Mendel si cate stele are galaxia.

  Urmasii lor nu au decat casete video si televizoare cu plasma, sunt soareci de Facebook, si apara cu dintii traditii pe care nu le inteleg.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.