6 gânduri despre &8222;Studiul 2: Alegerile pe care le facem&8221;

  1. poate, asa cum cea mai mare parte a proceselor biologice nu le influentam constient, nici deciziile nu le luam constient. Inconștientul proceseaza multe informatii interne si externe si ia o decizie pe care o acceptam sau nu in functie de dispizitia pe care o avem de a ne urma dorintele si instinctele sau ceva suprastructură ideologica

  2. Luam multe decizii mici zilnic, mai mult inconștient si asta ne ușurează munca. Pt decizii importante meditam îndelung si luam o decizie libera in limita experintei, inteligenței, fortei, sanatatii etc. Poate libertatea difere de la un individ la altul si se poate exersa, ca vointa. Libertatea are limite temporare ce tin de intelugenta, sanatatea, forta, inzestrare genetica etc.

  3. Sunt liber ca in linii mari sa mi dedic viața unor scopuri egoista sau sa lupt pt un ideal, dar la chestii marunte nu am atata libertate. De ex. : sunt bogat si decid ca, cu banii care ii am, sa vindec planeta si fac tot felul de programe pt reimpadurit, eductatie ecologica etc., dar in procesul asta, colaborand cu tot felul de oameni, poate cu unii ma cert, poate pe careva îl nedreptățesc ca ma enerveaza fața lui, poate am oportunitatea sa fac ceva bun dar mi e lene pe moment si asa mai departe. Intentia mea de viata e buna, aleg sa mi dedic viata unui scop bun dar in procesul asta pot sa ma comport ca un om rau, facand tot felul de lucruri marunte asupra carora nu am libertate datorita impulsurilor, oboselii, lipse i de experinta, anumitor ptobleme din copilatie, educatie limitata, etc

  4. da cred ca asta ati spus in predica cu spalatul picioarelor. In linii mari un ucenic al lui Isus are intentii bune, pe care a ales liber sa le interiorizeze, dar in lumea asta complexa mai faci si ce nu vrei, te mai murdaresti pe picioare. Poate asta e bine, ca orice yin care are un pic de yang si invers, altfel am ajunge intr o tiranie a binelui sau a perfectiunii.

  5. daca nu avem libertatea pentru directia generala a vietii ce sens mai avea sa zica Isus sa alegem calea strâmtă sau sa-i zica la tipa ce era sa fie omorata cu pietre, sa nu mai păcătuiască? Libertatea exclude si posibilitatea cunoasterii viitorului, deci a profețiilor.De asta cred ca vechiul testament o fost interpretat sa se potriveasca cu viata lui Isus, asa cum azi unii vad implinirea apocalipsei in evenimentele. A fi creștin de ex. e o alegere sau nu? Nu ma refer la cineva care tine de o religie ci la un umanist care urmeaza același ideal ca Isus. Eu zic ca nu e o alegere. Daca rezonezi in mod natural cu acel ideal o sa l urmezi, deci nu alegi, e o consecință a ce ești. Daca nu rezonezi poti alege doar sa imiti, sa maimuțărești un comportament pt recompensa sau pedeapsa. Atunci ce-i cu „alegeti calea cea stramta”? Asa-i ca prima data zici ca asta garanteaza existenta unei libertati? Apoi te gandesti n-ai cum sa alegi decat daca e in natura ta deja. Bat campii?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.